Friday, December 25, 2009

KL Photo Awards 2010


Rock of The World 9

haha....xsbr mnunggu hari esok...
ROTW9!!!i'm coming.....

Sunday, December 20, 2009

Aku nak complain!!!-Cerita Orang2 Kite Ni Kan-


Pengurusan yang tak berhati perut,klu nk byr duit 2 nk g mn2...pengurusan nak enjoy ke??even amali pun dswoh byr gak...mcm babi!!...ckp nk tlong tp kbjikan xjg pun...ckp ms 2,dh msuk...kte 1family,nk pancing la 2...tp hakikatnya apa??nnti klu ak bersuara,ak dbuang...ak bercakap,dckp mengaibkan...mn perhatian pengurusan...mmg la tau kje 2 bkn la sng,sbb bkn stu kpala je nk kne jg tp beribu-ribu nk kne jg....tp bile kte nk mntak bantuan,cra die bantu mbik sng je xsmpai 5 mnit dh buat kputusan...cbe la mbik ms kit nk discuss...sbb 2 kdng2 kte pun bwat hal...aaa...ms 2 la,nk plak die bertazkirah panjang2...ms kte nk mntak tlong x plak...ape nie??

Friday, December 4, 2009

Feel Expression Tyme

video

Aril-Menatap Matamu

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun

Film Site- Film Ninja Assasin directed by James McTeigue

Ninja Assassin follows Raizo (Rain), one of the deadliest assassins in the world. Taken from the streets as a child, he was transformed into a trained killer by the Ozunu Clan, a secret society whose very existence is considered a myth. But haunted by the merciless execution of his friend by the Clan, Raizo breaks free from them and vanishes. Now he waits, preparing to exact his revenge.

In Berlin, Europol agent Mika Coretti (Naomie Harris) has stumbled upon a money trail linking several political murders to an underground network of untraceable assassins from the Far East. Defying the orders of her superior, Ryan Maslow (Ben Miles), Mika digs into top secret agency files to learn the truth behind the murders. Her investigation makes her a target, and the Ozunu Clan sends a team of killers, led by the lethal Takeshi (Rick Yune), to silence her forever. Raizo saves Mika from her attackers, but he knows that the Clan will not rest until they are both eliminated. Now, entangled in a deadly game of cat and mouse through the streets of Europe, Raizo and Mika must trust one another if they hope to survive and finally bring down the elusive Ozunu Clan.

Title: Ninja Assasin
Tagline: About a life and culture of ninja assasin.
Genre: Action/Crime/Drama/Thriller
Director: James McTeigue
Distributed by:Warner Bros.
Publishing Cost:$40 million

Actor:
Rain
Naomie Harris
Rick Yune
Ben Miles
Sho Kosugi
Anna Sawai

Comment:
This film have very good cinematography,the artwork in this film also very nice.
I dont know what 2 comment anymore,it perfect 4 me...and i'm also still new in this film critics,insyaallah i'll improve it....for now what i can see this film was perfect and awesome...

Film Site-MySpy arahan Afdlin Shauki

AJ yang liar dan buta warna. Salleh - seorang pesara polis yang cuba menjual rekaannya kepada Polis Diraja Malaysia. Kedua-duanya membenci satu sama lain. Namun, penyiasat-penyiasat persendirian ini harus bergabung tenaga untuk menyelesaikan kes terbesar mereka. AJ dan Salleh akan berdepan dengan seorang Datuk yang korup, pencuri dan pembunuh kembar, setiausaha yang seksi dan sebuah sindiket pencuri hasil seni.

Judul: MySpy
Tagline: Kisah 2 penyiasat persendirian yang cuba untuk menyelesaikan satu kes.
Genre: Komedi
Pengarah: Afdlin Shauki
Penerbit:
KRU Studio Sdn Bhd
Kos Penerbitan:-

Pelakon:
AC Mizal
Harun Salim Bachik
Hannah Tan
Ridzuan Hashim
Carmen Soo


Comment:
Cite ni bes sngt....lwk die slumber gle,tglak abis ak dlm wayang...
tp stu je ak xpuas ati,jln cerite die...it can be more interesting than that...
CGI ok...hrp2 KRU leh perbaiki lgi agar lbih cntik CGI die,bkn ape..klu Hollywood leh buat dngan perfect nape kte kat Malaysia ni xleh buat...

Monday, November 30, 2009

Sunday, November 29, 2009

Film Site- Film New Moon(Twilight Saga) directed by Chris Weitz

New Moon starts at the Cullen's house on Bella Swan's eightenth birthday. As she opens a gift, the wrapping paper gives her a paper cut. Jasper, the newest vampire to take up the non-human diet leaps at her, and Edward jumps in between them to save her. He later decides to make a heart-wretching desicion to move away and leave Bella because he and his family are too dangerous for her. He lies to her and convinces her that he doesn't love her anymore. This destroys her. She lives her life for months without really living. She is in a "zombie-like" state because she just stayed in the house and didn't socialize. it is only until she goes to the movies to please her father Charlie that something happens. While walking around at night, she sees a group of drunken men. She walks up to them, remembering when Edward saved her from them. As she walks closer, she hears Edward's voice in her head telling her not to do anything stupid. She later discovers that whenever she does anything reckless or stupid she hears his voice subconsciously. When she drives down the street and sees two run-down motocycles, she automatically thinks of her Native-American friend Jacob Black to fix up the bikes. She though that would be the perfect stupid thing to do to hear Edward's voice again. She starts to get a life back while hanging out with Jake and doing dangerous things. Victoria comes back to Forks avenging her mate James things are only getting more dangerous for Bella, but she doesn't care. She is fed up and wants to do something so reckless and stupid to hear his voice for days. She jumps off a cliff, into a river because Jake said he would take her cliff diving. Victoria is in the river, and she almost drowns, but Jake saved her, because he is now a werewolf! Alice Cullen sees her jump off the cliff in a vision and thinks she is dead. She contacts Edward who is heart-broken. He rushes to Italy to the Volturi to be killed. But Alice and Bella fly to Italy and save him. Edward promises to never leave her again and to always look after her especially because of Victoria. So the Cullens move back in and order is restored.

Title: New Moon (The Twilight Saga)
Tagline: The romantic story between vampire(Edward) and human(Bella).
Genre: Romantic/Thriller
Director: Chris Weitz
Publisher:Summit Entertainment
Cost of Filmmaking: $20 million

Actor:
Kristen Stewart-Bella
Robert Pattinson-Edward
Taylor Lautner-Jacob

Comment: This film is awesome.......

Rating: 10 of 10

Saturday, November 28, 2009

Film Site-Shooting Film "Dilema Panggung"



Dilema Panggung

Director: Hatta & Hafiz

Nie shooting film pling first ak join,sje je nk cri pengalaman. Selain ak jd krew ak ada jd extra lam filem ni.Thanx kat director(Hatta & Hafiz),am n syah sbb bg ak pluang ntuk ak ikut shooting ni. then tdak lpa pd Abg Remy yg tlong ak ntuk join shooting nie. X rugi ak ikut shooting ni wlupn byr RM30, mcm2 ak blaja. Berbaloi la. Kteorg start shooting 16 November 2009 smpai 24 November 2009. Ms shooting nie,bru dpt rs sendri keperitan dlm pmbikinan filem. 1st day & 2nd day ak flat...haha....hri2 lps 2 ak ok....director dan krew2 bnyak tlong n ajr ak.Slain 2 ak dpt knl lbih rpt dngn senior2 ak. Selain 2 ak dpt jmpe Pak Aziz Satar, Mislina Mustapha, Sobri, Sophie Jikan, Dyan(pelakon bru) dan Alya(pelakon bru) sbb diorang ni la yg blakon dlam filem ni. Filem ni sbnrnya final project ntuk diploma part 6 semester ni(july-november 2009).Slalunya final project ntuk part 6 buat short film tp diorang nk buat kelainan then buat feature film kli ni...
Hasil 100% filem ni myb akan complete pd Januari or Februari 2010. Insyaallah, filem ini akn ditayangkan di Golden Screen Cinema(GSC) kat Midvalley Kuala Lumpur. Lain2 informasi pasal filem ni nnti ak akn gtau nnti....

Friday, November 6, 2009

Warkah From Encik Norman Yusoff


Hehe...ni lecturer kteorg...subject Introduction in Film & Television.
He give something to my friend, Sorren@Azlina(hak3) to forward to all CT111 Part 1 2009 by e-mailing.
Here it is,warkah from En Norman:

normyus@hotmail.com

Greetings all,


Many thanks. I truly enjoyed teaching your class, as most of you have been great students! It's a great pleasure to have met and taught you guys. I hope you guys will continue being wonderful throughout your studies in UiTM,. Do strive for excellence! Besides getting involved in so many activities and productions, don't forget to watch as many films as possible, and read regularly.

Of course, I will not forget you guys. I don't have a blog, but you guys can always reach me via my email, even once I leave to further my studies in February 2010, insyaAllah.

Wishing all of you all the best in your academic and creative endeavours. You guys take care.

"Education is not the filling of a bucket, but the lighting of a fire." - Yeats

Salam,

Norman

All CT111 should read this......
Thanx 4 the warkah En Norman, ble pnjang umur kte berjumpe lgi....
*from all CT111 Part 1 2009

Film Site-Filem Pisau Cukur Arahan Bernard Chauly


PISAU CUKUR mengisahkan tentang dua gadis mata duitan, Bella dan Intan yang sedang bercutu di atas kapal cruise mewah. Apa yang akan terjadi bila mangsa dan pemburu sama-sama terperangkap di atas kapal percutian mewah? Dua orang gadis pisau cukur, Bella dan Intan, bertembung dengan tiga orang Datuk, tiga orang isteri Datuk, dua orang anak Datuk, seorang detektif dan seorang peminat setia Bella. Siapakah yang memburu dan siapa pula diburu? Dalam pelayaran yang penuh kejutan dan kelucuan, apa pun boleh terjadi!

Judul: Pisau Cukur
Tagline: Kisah tentang dua gadis pisau cukur(mata duitan)
Genre: Komedi/Romantik
Pengarah: Bernard Chauly
Penerbit: Red Films Sdn. Bhd. , Grand Brilliance
Kos Penerbitan: -

Pelakon:
Fazura-Intan (Pelakon Utama)
Maya KarinBella (Pelakon Utama)
Aeron Aziz-Ari (Pelakon Utama)
Eizlan Yusof-Datuk Hisham (Pelakon Utama)
Dato' Rahim Razali-Datuk Zakaria (Pelakon Pembantu)
Khatijah Tan-Datin Wahidah (Pelakon Pembantu)
Sharifah Sofea-Naini (Pelakon Pembantu)
Umi Aida-Sal (Pelakon Pembantu)
Liyana Jasmay-Suri (Pelakon Pembantu)
Nas-T-Johan (Pelakon Pembantu)

Comment: Filem ni bagus dan bez.Mcm cte Hollywood lme n colour2 lam cte ni mmbuatkn ctenye menyerlah...Komedi dalam filem ini juga berkesan,cuma jalan ceritanya agak cliche la...
ending senang nk agak but anyway visual filem ni lain dari filem yang lain yang terdapat di Malaysia.Credit for Bernard Chauly.Keep it on....

Rating: 7 out of 10

Hang Out Session-Meet an Old Friend


hehe....ni kwn stu skool ngan aku....Louisa Elma nm dbri....dlu salu jmpe kat swak je...
mcm x caye jumpe di kat smnnjung kat Times Square...so ble jumpe,jln2 la kjap kat Time Square ngan kwan die swg nm die jac....ms ni,syahmi@bear pun ade....ms nie sblom kteowg g Mid Valley...n ad due cte bez..
1)ak mkin tinggi dri zaman skool mngah n ema nmpk pendek sngt...hek3...sowe ma,juz kiddin'
2)ak ngan syami xtau kat TS pun ad tmpat tengok wayang,yg kteowg ssh pyh nk g mid valley 2 apsal????hehehe.....

Hang Out Session-watching Movie_Pisau Cukur


hehe...abiz exam aku truz kuar g mid valley tengok cte Pisau Cukur....pdhal kteowg g mid valley xde dlm planning men pgi je...kli nie aku g ngan syahmi@bear je....klu nk tau pg sblom exam ak ngan syami mkn kuih ckit je sblom exam kol 7pg then xmkn lansung smpai la kol 6 ptng....ptng 2 kte lpas dendam mkn kat Carl's Jr...emmm...sdap gler...hehehe...bege bsar....puas ati aku...

Monday, November 2, 2009

Hang Out Session-Watching Movie_Fenomena



31 Oktober 2009

Ni pix2 kteowg ms hangout g tengok filem Fenomena kat Panggung Coliseum Jalan Tunku Abdul Rahman Kuala Lumpur....kteowg g tengok filem 2 bkn sje2 je, En Norman yang gtau spe g tengok n buat review sal filem ni die akn consider bonus marks untuk final exam....xsia2 aku g,skrang2nya aku dapt info lebih sal filem n mn dpt tengok filem free....hek3...n aku akn g lagi klu ada masa tengok cte Rahsia n Panglima Badul pada 28 november n 26 disember 2009....
ak akn windu tyme2 kuar ngan kwn2 lam screen art part 1 nie, xtau ble lg pat g rmai2 cam ari 2...

Film Site-Filem Fenomena arahan Aziz M.Osman




FENOMENA ialah filem arahan Aziz M.Osman yang telah ditayangkan di pawagam pada 13 Mei 1990 dan ditayangkan semula atas dasar Program Merakyatkan Filem di Panggung Colleseum Jalan Tunku Abdul Rahman Kuala Lumpur.

Judul: Fenomena
Tagline: Kisah tentang cara perubatan tradisional melayu dan perjuangan musik.
Genre: Drama/Musikal
Pengarah: Aziz M.Osman
Penerbit: Teletrade Sdn Bhd
Kos Penerbitan: -

Pelakon:
Ramona Rahman (Isabella)
M.Nasir (Azlan)
Amy Search (Suhaimi@Amy)

Sinopsis Filem Fenomena:

Isabella anak Mr. Howell, seorang Pengurus lombong besi di Bukit Besi, Terengganu, telah mengidapi satu penyakit yang aneh ketika berusia setahun. Pada suatu malam Isabella menangis tidak henti-henti hingga mendorong tukang kebun mereka Labib yang juga dukun cuba mengubatinya. Serta merta Isabella berhenti menangis dan segar seperti kanak-kanak sihat. Setelah 24 tahun berlalu, Isabella yang kini sarjana di Universiti London dalam bidang pengajian penyakit ganjil tersebut. Doktor-doktor di England berpendapat bahawa Isabella hanya berpeluang hidup selama enam bulan lagi. Isabella tidak dapat menerima hakikat itu dan berpendapat Labib mampu mengubati penyakitnya serta berazam kembali ke Bukit Besi untuk menemuinya.

Rating: 8 out of 10

Comment: Filem ni bez wlupun ianya filem lama tapi ada isi,berseni yang mempunyai mesej yang jelas. I'm enjoyed watching this film.

See More:

28 November 2009-Rahsia
26 Disember 2009-Panglima Badul
Venue: Panggung Coleseum Jalan Tunku Abdul Rahman Kuala Lumpur
Time: 12 PM


Thursday, October 29, 2009

Feel Expression Tyme

The Virgin-Cinta Terlarang

Kau kan slalu tersimpan di hatiku
Meski ragamu tak dapat ku miliki
Jiwaku kan slalu bersamamu
Meski kau tercipta bukan untukku

Tuhan berikan aku cinta satu kali lagi
Hanya untuk barsamanya
Ku mencintainya sungguh mencintainya

Rasa ini sungguh tak wajar
Namun ku ingin tetap bersama dia
Untuk selamanya

Mengapa cinta ini terlarang
Saat ku yakini kaulah milikku
Mengapa cinta kita tak bisa bersatu
Saat ku yakin tak ada cinta selain dirimu

Tuhan berikan aku hidup satu kali lagi
Hanya untuk bersamanya
Ku mencintainya sungguh mencintainya

Rasa ini sungguh tak wajar
Namun ku ingin tetap bersama dia
Untuk selamanya

Film Site-Filem Setem Arahan Kabir Bhatia

SETEM adalah sebuah filem arahan Kabir Bhatia dan diterbitkan oleh Tayangan Unggul. Filem ini juga adalah hasil karya terbaru Kabir Bhatia dan amat berbeza dari filemnya yang sebelum ini. Ia juga telah ditayangkan di pawagam pada 30 Julai 2009 yang lepas.

Judul: Setem
Tagline: Kisah tentang satu setem lama yang bernilai 4 juta ringgit yang menjadi rebutan
beberapa kumpulan perompak.
Genre: Drama / Komedi
Pengarah: Kabir Bhatia
Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd
Kos penerbitan: Don't know..hehe...xde info lak psal kos penerbitan filem nie...
klu ade ak ltak k...

Pelakon:
Afdlin Shauki (Joe)
Rashidi Ishak (Sid)
Vanidah Imran (Alliya)
Que Haidar (Iskander)
Bront Palare (Burn)
Datuk Aziz Sattar (Pak Ramli)
Datuk Jalaluddin (Adnan Hassan)
Aziz M.Osman (Posman)
Azwan Ali (Pengurus Restoran)
Syanie sebagai Clubber.

Sinopsis Filem Setem:

Filem Setem ini berkisar tentang Gabenor Melaka (Lord Arthur Barring) pada 1847 yang mahukan sesuatu untuk diingati oleh generasi seterusnya. Beliau melantik seorang pembuat jam untuk mencipta sekeping setem. Tetapi setem tersebut ditertawakan oleh Gabenor India kerana terdapat kesilapan. Lord Arthur Barring marah lalu membuang setem tersebut, yang kemudiannya dikutip oleh cucunya. Pada sekitar tahun 2008, Charles Barring IV mengadakan sidang akhbar di A Famosa. Beliau mempamerkan warisan keluarganya, Setem Barring. Setem Barring melalui perjalanan yang panjang dan kini kembali ke bumi Melaka, di mana ia dihasilkan. Ianya akan dipamerkan di Muzium Melaka. Sid dan Joe menghadiri sidang akhbar itu, dengan tujuan mahu mencuri setem yang dianggarkan bernilai jutaan ringgit. Sebenarnya, Pak Ramli yang memaksa Sid dan Joe mencuri setem tersebut. Mahu tidak mahu, Sid dan Joe terpaksa melakukannya kerana budi Pak Ramli yang menjaga mereka di rumah anak yatim tersebut. Namun, bukan hanya Sid dan Joe yang mahukan setem itu. Piranha Lim, seorang ketua kumpulan Ah Long juga berminat. Begitu juga dengan Vellu yang bekerja sebagai pemandu di syarikat keselamatan yang akan membawa setem tersebut ke muzium. Masing-masing merancang untuk mendapatkan setem tersebut. Malangnya bukan semudah itu untuk mendapatkan setem tersebut. Oleh kerana begitu banyak perancangan yang dilakukan untuk setem tersebut, keadaan menjadi kacau-bilau. Setem tidak sampai ke tangan Sid & Joe, Piranha Lim mahupun Vellu. Ianya singgah di tangan Aryanto, seorang pendatang tanpa izin yang tidak mengetahui apa-apa. Aryanto membawanya ke rumah kongsi Marcello. Malangnya sekali lagi setem tersebut singgah ke tangan orang lain pula iaitu Iskander, pemuda buta yang juga tidak mengetahui apa-apa tentang setem tersebut. Yasmin, kakak Iskander yang ternampak setem tersebut, lalu menampalnya pada surat permohonan untuk membiayai pembedahan mata Iskander. Siapakah yang memilikinya? Apa pula berlaku kepada mereka semua?Saksikanlah sendiri, DVD Filem Setem juga terdapat di pasaran sekarang (klu nk,g jmpe ak then pnjamla...hehe...baiknye aku).

Rating:9 out of 10

Comment: Fantastic yoo...hehe....bez gler filem ni doe...xsia2 ak bli yang ori punya...hek3....ok,jalan cerita untuk filem ni amat jelas sekali dan senang untuk difahami. Penggunaan CGI juga tidak terlalu ketara bagi mata saya kerana..its look real dudez.... then,yang aku pling mnt tengok dalam filem ini ialah elemen lakonan....lakonan afdlin shauki adalah yang paling menarik perhatian aku. Lakonan beliau selumber gler,beliau juga pelakon komedi yang amat berbakat dan kebanyakan filem hasil karya@lakonan beliau berkait dengan erti persahabatan...i like massage that being tell by afdlin shauki n kabir bhatia...respect la sama lu dua wooo....sowe bro kabir, wa x tengok lagi filem Sepi,Cinta dh...hehe...i'll watch it soon....

Majulah Filem Untuk Negara!!!!


Dalam Kenangan: Emily Ligunjang(Mily) & Kamarul Hazran(Ponks)


Selamat diucapkan kepada sahabat yang pernah bersama kami iaitu kami dari pelajar Screen Part 1,
disini saya Zouzha mewakili semua pelajar Screen ingin mengucapkan selamat berjaya dalam hidup masing-masing kepada Mily dan Ponks...we miss u all...
klu ade ms contact2 la,mlwt kteowg kat cnie ke...

From Zouzha:

Mily- u r the kiutes in da class...hehe....good luck in ur life...chase ur dream baby...

Ponks- u sempoi bro,wlu x salu lpak ngan ko tp aku ttp kwn ko...good luck in ur life too....

ok, dri kteorng BUDAK-BUDAK Screen Art Part 1 khas buat Mily & Ponks......

Dalam Kenangan
karya SABAH

Hujan rintik dikala petang
Mengimbau kembali kenangan antara aku & mereka
Senyumnya, tawanya...
Membuatkan aku tertanya
Apa khabar kau disana?
Ingin aku terbang untuk menatap wajah mereka
Untuk aku mengucap seuntai kata
Selamat Tinggal Sahabat

Kamarul Hazran, Emily,
Begitu pantas kau pergi
Tanpa sepatah kata kau hadiahkan kepada kami
Kami merinduimu
Kirimkan merpati putihmu
Agar dapat ku dengar khabarmu
Semoga kau merindui kami
Sepertimana kami menyebut namamu
Di dalam hati rindu kami

Sekali lagi ingin ku ucapkan
Selamat Tinggal Sahabat

Aizat-Sahabat

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah

Hang Out Session-Sesi Fotografi Raya Seni Layar(Screen Art) Part 1


hehe...sbnanya bnyk lg pix2 kteorg,ak post ckit je....
Nie la kenangan manis kteorg,klu nk post sume pix2 kteowg bsma alamat malaatoopp la broadband kwn aku ni...hek3
Skang nie,kte tngah final exam.
so,GUDLUCK to all my friend in Faculty of Technology Creative & Artistic(F.A.C.T) and all of Student UiTM di Malaysia....
Majulah Filem Untuk Negara!!!!!!

Wednesday, October 28, 2009

Internet Lembab!!!

Lembu + Bab!= Lembab!!!
sbb 2 ak xdpt post ape2 lg....nk upload pix pun xleh...
sbr je aku yee.....
ak xleh nk post ape2 tnpa pix....huhuhu....
pix is my expression....hahaha

Tuesday, October 27, 2009

My Assesment-Introduction to Visual Art @ 26 Oktober 2009



SYUKUR ALHAMDULILLAH.....
Assesment aku sukses...
Lecturer amik aku punya skecth ntuk djadikan contoh bwat junior2 aku..haha..
x sia2 usaha aku kuar duit n ulang alik dari kampus puncak perdana ke seksyen 2 shah alam....

Film Site-Filem Papadom Arahan Afdlin Shauki


PAPADOM sebuah filem terbaru dari Tayangan Unggul yang kini sedang ditayangkan di pawagam di seluruh Malaysia. Filem arahan Afdlin Shauki turut dibintangi beberapa pelakon popular. Mesti gempak habis ni kan? Tajuknya pun unik dan double meaning.

Judul: PapaDom
Tagline: Sebuah kisah mengenai seorang bapa, seorang anak dan papadom.
Genre: Drama / Komedi
Pengarah: Afdlin Shauki
Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd
Kos penerbitan: RM1.44 juta

Pelakon:
Afdlin Shauki (Saadom)
Noorkhiriah (Munira)
Liyana Jasmay (Miasara)
Vanidah Imran (Profesor Balqis)
Farid Kamil (Hisham)
Scha (Shasha)
Chelsia Ng (Yvonne)
Que Haidar (Mat)
Harun Salim Bachik (Hussin)
Pete Teo (Alan)
Adham Malek (Ali)

Tarikh tayangan: 18 Oktober 2009

Sinopsis Filem PapaDom:
Mengisahkan Saadom adalah seorang pengusaha kedai makan yang terlalu kuat bekerja sehingga berjaya mengejar impian hidupnya, namun dia gagal dalam tanggungjawabnya sebagai suami kepada Munira dan ayah kepada Miasara. Situasi ini berubah apabila Saadom kehilangan isteri kesayangannya yang mati dalam satu kemalangan ketika ingin melihat anaknya menerima anugerah di sekolah selepas suaminya memberikan alasan sibuk. Sebelum itu, Munirah sempat berpesan agar suaminya akan sentiasa menjaga anaknya seperti mana menjaga kerjanya. Sejak itu Saadom tidak lagi seperti dulu, ke mana saja anaknya berada dia sentiasa berada di sisi. Sehinggalah saat berpisah apabila Miasara ditawarkan untuk melanjutkan pelajarannya di IPTA. Miasara tidak lagi mahu ayahnya mengikutnya ke Kuala Lumpur dan mengugut akan berhenti belajar sekiranya tidak patuh arahannya. Saadom akur dengan kehendak anaknya, namun di sebalik itu Saadom punyai rancangan untuk memohon jawatan sebagai tukang kebun di IPTA tempat anaknya belajar agar dapat sentiasa melihat anaknya.

Rating: 6 out of 10

Comment: Filem ini sangat bagus dan mempunyai mesej yang jelas. Ia mengangkat martabat insan yang bergelar 'Ayah' kerana seorang anak juga memerlukan kasih sayang seorang ayah dan seorang ayah juga memerlukan kasih sayang daripada anak. Kisah seorang ayah dan anak ini telah berjaya menyentuh hati saya (aku mngis dlm pwgm doe) kerana filem ini sekaligus mengingatkan tentang masa lalu saya. Then satu hal lagi, maybe kebanyakan tidak tahu tentang hal ini tetapi saya sebagai film student(Screen Art) di UiTM ingin bertanya kepada location coordinator for this film. Kenapa film student(Screen Art) UiTM dalam filem ini boleh study kat UiTM induk?sedangkan film student(Screen Art) sebenarnya study kat UiTM Puncak Perdana Shah Alam(Faculty of Technology Creative & Artistic).Kenapa tidak lokasi pengambarannya di UiTM Puncak Perdana? Bagi saya kita seharusnya menunjukkan keadaan film education dalam Malaysia buat masa sekarang kepada semua penonton walaupun filem ini bukan mengetengah tentang film student(Screen Art). Ia seakan-akan menghina kami sebagai film student di UiTM Puncak Perdana.Anyway, this film is the best....Keep It On Afdlin Shauki!!!

Will be waiting for your next film....

Hang Out Session-Watching Movie_Papadom




nie pix2 sblom tengok wayang,ms nie kteowng nk g tengok cite Papadom kat Golden Screen Cinema,Mid Valley KL (Shah Alam xde Pawagam..Perghh..)......
Filem Papadom best gler.....
Filem ni wajib tengok untuk sume orang,especially to all father in Malasia....
...Hargailah Ayah Anda...
*and to my father, i have something for you.....

Sunday, October 25, 2009

My T-shirt design


















Design2 nie aku buat sblom aku dtg ke semnnjung n msuk UiTM,ms cuti lpas spm...
i'm Sarawakians
hehe
stakat nie hanya bju 'Aku Chenta Fotografi'(the black one) je yg jd....
hnya stu je dlm dunia...
bnyk permintaan yg nk bju 2,tp tunggu dlu....
myb ak akn bisnes bju 'Aku Chenta Fotografi' tu ms aku sem 2...
just wait UiTM Puncak Perdana,the flyers will fly..hek3
then,bju2 yang ada word 'Mukah'...Mukah is where i come from...
i'm from Mukah Sarawak.....Festival Kaul adlh festival yng disambut di Mukah pd tiap2 tahun... Klu nk tahu lbih lanjut tntang Festival Kaul,tunggu....or just prgi ke Mukah Sarawak pd penghujung April dpt la jwpnnya....cite sbnanye nk gtau sal design bju 'Kaul Festiva',tp tlebih plak....ble bju tu akn dctak??hmm....tunggu la dlu....n nnti bju 2 akn didpti di Mukah Sarawak sahaja...